Spesielle behov

For å være sikker på at vi kan gi deg den assistansen du trenger på din reise, ber vi om at billetten og assistansen bestilles sammen og senest 48 timer før avgang. Dersom du bestiller senere enn dette, vil vi gjøre vårt beste for å bistå deg. På denne siden finner du informasjonen du trenger for de ulike tjenestene vi tilbyr til passasjerer med spesielle behov. Vennligst les nøye gjennom våre regler og vilkår.

 Bestilling og innsjekking


Bestilling: Vi tilbyr passasjerer med spesielle behov muligheten til å booke enkelte tjenester på nett. Vårt nettbaserte bookingsystem vil vise om vi har mulighet til å tilby den tjenesten/assistansen du ønsker på den aktuelle flyvningen. For å legge til en tjeneste/assistanse til en eksisterende reservasjon, logg inn på «Mine Reiser» og følg instruksjonene.

NB! Reservasjoner av reiser med spesielle ønsker kan ikke gjøres pr e-post.

Innsjekking: Passasjerer med spesielle behov må være innsjekket senest en time før planlagt avgang. Dette er for å sikre at vi har tilstrekkelig tid til å håndtere eventuelle mobile hjelpemidler eller medisinsk utstyr, og at passasjer får den ideelle assistansen som kreves.Krav for å reise uten ledsager

De aller fleste passasjerer med redusert mobilitet kan reise uten ledsager med Norwegian. For å ivareta sikkerheten til alle passasjerer, inkludert passasjerer med redusert mobilitet, og å unngå at en eventuell evakuering forsinkes er det imidlertid enkelte reisende som må ha med seg en egen ledsager på reisen. Dette er for å møte sikkerhetshensyn iht gjeldende retningslinjer og sikkerhetskrav.

For å reise uten ledsager må den reisende kunne:

 • Løsne setebeltet
 • Ta på seg en redningsvest
 • Forlate setet og komme seg til en nødutgang uten hjelp
 • Ta på seg en oksygenmaske
 • Forstå sikkerhetsinstrukser gitt av kabinbesetningen (enten muntlig eller visuelt)

Kan jeg reise uten ledsager?

Ledsager
Hvis den reisende ikke kan gjøre overnevnte, så er det nødvendig å medbringe en egen ledsager som er kapabel til å bistå med dette. Ledsager må være fylt 16 år. Norwegian vil legge til rette for at ledsager får sete ved siden av den reisende. Ledsager kan ikke ledsage flere enn en passasjer med slikt behov og må reise på ordinær billett.

NB! Vårt kabinpersonell har ikke anledning til å løfte deg mellom flysetet og en rullestol, assistere deg inne på toalettet eller ved medisinering. De kan gjøre enkle forberedelser til et måltid, men ellers ikke hjelpe deg med bespisning.Assistanse ved nedsatt mobilitet

Passasjerer med redusert mobilitet kan ha med to mobilitetsutstyr i tillegg til medisinsk utstyr relevant til sitt handikap uten kostnad. For reiser til/fra USA er det ingen begrensninger.

Når du reiser med din egen rullestol er det ikke alltid mulig å ta med rullestolen helt til utgangen. I slike tilfeller vil du få en midlertidig rullestol på flyplassen.

Bruk denne informasjonen til å bestemme hva slags assistanse du behøver, og bestill assistansetjenesten via vår hjemmeside. NB! Reiser du med elektrisk rullestol må reisen bestilles via vårt kontaktsenter.

 • WCHS – Rullestol (steps):  Passasjeren trenger rullestol gjennom terminalen og til/fra setet ombord. Det trengs rullestol/assistanse gjennom terminalen, til/fra flydøren og opp/ned trapper.
 • WCHR – Rullestol (ramp): Passasjeren kan gå opp/ned trapper og kan selv forflytte seg til/fra flyet til setet ombord, men kan ha vanskeligheter med å bevege seg over lengre strekninger. Det trengs rullestol/assistanse gjennom terminalen og til/fra flyet.
 • WCHC – Rullestol (seat): Passasjeren trenger rullestol gjennom terminalen og til/fra setet ombord. Ledsager kan være nødvendig. Passasjerer som reiser med elektrisk rullestol må bestille reisen via vårt kontaktsenter. NB! Norwegian krever minimum 90 minutter transfertid (mellom ankomst og avgang), for passasjerer (WCHC) på gjennomgående reise (sammenhengende kontrakt).

Elektrisk rullestol: På grunn av begrenset kapasitet, må passasjerer som ønsker å reise med en elektrisk rullestol booke sin billett og assistanse gjennom kontaktsenteret. Vi godtar elektriske rullestoler med både tørt og vått batteri. For å sikre at vi har muligheten til å sikkert og trygt laste rullestolen ombord flyet, vennligst oppgi vekt og dimensjoner i bestillingsprosess.

Det er ingen restriksjoner på vekt eller dimensjon for elektriske rullestoler på reiser til/fra USA. Hvis du reiser på en gjennomgående reise innad Europa, vennligst informer oss om dette ved bestilling.

For alle andre flyvninger, akseptere Norwegian maksimalt to elektriske rullestoler pr. flygning med 737-300 og maksimalt fem elektriske rullestoler pr. flygning med 737-800. Maksimal størrelse dersom den elektriske rullestolen skal aksepteres er: 140 cm (lengde) x 114 cm (bredde) x 85 cm (høyde), med en maksimal vekt på 200kg.

Det vil ikke alltid være mulig å bringe den elektriske rullestolen helt til utgangen, og ved behov for dette må det sjekkes med vårt bakkeselskap på flyplassen i forkant av reisen. Kunder som reiser med elektriske rullestoler må senest være ved innsjekk 60 minutter før flyavgang, og ved utgangen senest 30 minutter før avgang.

NB! Norwegian krever minimum 90 minutter transfertid (mellom ankomst og avgang), for passasjerer med elektriske rullestoler på gjennomgående reise (sammenhengende kontrakt).

Rullestol ombord for personer med redusert mobilitet (PRM)  
Alle flyene til Norwegian er utstyrt med en sammenleggbar rullestol om bord, for å bistå med å flytte passasjerer mellom deres sete og toalett. Passasjeren må selv kunne flytte seg inn og ut av rullestolen ved egen hjelp eller ved hjelp av deres reisefølge. Kabinansatte kan ikke løfte passasjerer (for å unngå skader for de kabinansatte) og kan bare gi assistanse ved å skyve rullestolen til og fra toalettet. Denne rullestolen er ikke beregnet for en nødsituasjon, og kan ikke brukes under en evakuering.

NB! Norwegian tilbyr ikke båretransport.


 

Følgetjeneste

Vi tilbyr denne tjenesten til passasjerer med spesielle behov som trenger assistanse på flyplassen og til flyet (f.eks. eldre passasjerer, passasjerer som er avhengig av krykker og passasjerer med spesielle behov). Slik assistanse må bli forespurt via vårt kontaktsenter ved bestilling.

NB! Norwegian tilbyr ikke denne tjenesten til passasjerer som reiser med barn, som trenger assistanse pga språkbarriere eller har store mengder bagasje. Har du behov for rullestolassistanse, må du booke en av tjenestene som inkluderer rullestol.


 

Sete, spesialsete og støttesele

Vi i Norwegian vil gjøre vårt beste for at du som reisende skal få det sete du ønsker deg. Grunnet internasjonale regler for flysikkerhet, kan særskilte setereservasjonsordninger for passasjerer med redusert mobilitet bli iverksatt. Hvis mobilitet er redusert vil du ikke få lov til å sitte i et sete i nærheten, eller i tilknytning til en nødutgang.

Spesialsete/støttesele: På generell basis sier regelverket at alle skal sitte oppreist og fastspent i eget sete om man er over to år. I noen tilfeller kan man akseptere at passasjeren har med egen godkjent barnestol (AIC-35/09) som kan monteres i flysetet på en slik måte at man sitter bakoverlent under avgang og landing. Dette vil selvsagt kun gjelde for barn over to år som får plass i et slikt sete.

Luftfartstilsynet har også godkjent bruk av en alternativ sele som hjelper å holde/støtte passasjeren over brystkassen i tillegg til det ordinære setebeltet. Disse selene må passasjerene selv bringe med og ledsager skal være instruert i bruken av den. Mer informasjon på www.crelling.com. Ut over disse alternativene finnes en slags kroppsskinne som vedkommende sitter i og blir støttet opp av (spesielt hode), men den må også medbringes og man sitter som i et "støtteskall" under reisen.


 

Syn- og hørselshemmede

For å sikre at vi er i stand til å gi riktig assistanse, vennligst informer oss dersom du har en syn- eller hørselshemming. Dette kan gjøres på nett.

NB! Passasjerer som er både blind og døv må reise med en ledsager.Servicehunder

Servicehunder aksepteres uten ekstra kostnad på følgende av Norwegians flyvninger: 

 • Servicehunder eller servicehunder under opplæring, for passasjerer med spesielle behov, aksepteres på alle Norwegian flygninger. Omsorgshund (ESA) for passasjerer som har behov for slik type assistanse aksepteres – passasjerer som reiser med omsorgshund vil bli bedt om å fremvise bekreftelse på at hunden er en sertifisert servicehund.
 • Politi og redningshunder aksepteres kun på flygninger mellom Schengen land (NB! Svalbard er ikke en del av Schengen).

Hunden kan reise sammen med passasjeren i kabinen og må ligge eller sitte på gulvet foran sin eier. Hunden må være i tjeneste og lett kunne identifiseres som servicehund (f.eks. med vest).

For å unngå forsinkelser, hvis du reiser med servicehund må du sjekke inn minst en time før avgang.

NB! Norwegian har ikke ansvar for at hunden innehar alle nødvendige utreise- og innreisetillatelser, helseattest eller andre nødvendige dokumenter i forbindelse med dyrets innreise eller gjennomreise i ethvert land, stat eller territorium. Det er passasjerens ansvar å betale tillegg, bøter eller andre utgifter som oppstår dersom denne dokumentasjonen ikke er tilstrekkelig.

 

Bestilling for servicehund
Bestillinger for servicehund kan gjøres på vår nettside eller via vårt kontaktsenter. Servicehunder som reiser til/fra Svalbard, USA, Storbritannia og Thailand eller på en gjennomgående reise må bestilles via vårt kontaktsenter. Vi aksepterer ikke servicehunder på gjennomgående reiser via Storbritannia.

For å legge til en servicehund til en eksisterende bestilling, vennligst logg inn på «Mine Reiser» og følg instruksjonene. På grunn av begrenset kapasitet anbefaler vi at du bestiller din billett og plass til servicehund samtidig, minst 48 timer før avreise.

NB! Reservasjon kan ikke foretas per e-post.

Svalbard: For flygninger til/fra Svalbard må billetten bestilles via vårt kontaktsenter. Passasjerer må søke om tillatelse for å reise med dyret til/fra Svalbard. For mer informasjon, les her.

Storbritannia: For flygninger til/fra Storbritannia må billetten bestilles via vårt Kontaktsenter. Ulike regler gjelder avhengig av om du ankommer Storbritannia fra et annet EU-land, et oppført ikke-EU land, eller et annet EU land som ikke er oppført. Passasjerer må følge de reglene som gjelder i forhold til sin reiserute i henhold til myndihetene i Storbritannia.

Irland: Passasjerer må følge de reglene som gjelder i forhold til sin reiserute i henhold til myndihetene i Irland.
 

Allergier

Allergisk mot dyr: Passasjerer som er allergisk mot dyr har mulighet til å reservere seg mot at det bookes dyr i kabinen på deres flyvning. Dersom det allerede er booket dyr om bord på flyvningen, vil man ikke få opp alternativet til å registrere seg som allergiker.

Nøtteallergi: Hvis du har en nøtteallergi må du ta kontakt med vårt kontaktsenter for å få dette registrert I bestillingen din, samt informere vår kabinbesetning ved ombordstigning. Kabinbesetningen vil da gjøre en annonsering om bord om at det ikke blir nøttesalg om bord og anbefaler medpassasjerer om å ikke spise medbrakt produkter som kan inneholde nøtter. Vi kan ikke garantere for at våre flygninger er frie for nøtter, til tross for at nevnte tiltak iverksettes.

Medisin mot allergisk reaksjon: Hvis du medbringer medisin mot allergisk reaksjon, vennligst vær oppmerksom på at vår kabinbesetning ikke er i stand til å bistå med medisinering.


 

Medisinske tilstander og utstyr

Oksygen: Dersom du på forhånd vet du har behov for oksygen under reisen må du medbringe egne oksygensylindre. Dette må gjøres via vårt kontaktsenter. Hver sylinder kan ikke overstige 5 kilo totalvekt. Oksygensylindre med påmonterte regulatorer eller ventiler må være beskyttet slik at de ikke kan bli skadet, og derved få et utilsiktet utslipp av oksygen. Du skal opplyse om at du medbringer oksygen ved innsjekk, og til vårt kabinpersonale.

NB! Norwegian har oksygen ombord til bruk kun i nødstilfeller.

CPAP, POC, ventilator, respirator: Passasjerer som behøver å bruke respirator, ventilator, POC eller CPAP ombord må informere vårt kontaktsenter for å få dette registrert i bestillingen.

Medisinsk tilstand: Hvis du har en medisinsk tilstand som kan være relevant i forbindelse med din reise, anbefaler vi deg å informere vår kabinbesetning ved ombordstigning. Vår kabinbesetning har ikke mulighet å ta vare på medisinen din, hvis den behøver å lagres kjølig.

Hvis du reiser med medisinsk utstyr, anbefaler vi å pakke det i håndbagasjen og hvis mulig i original emballasje.

Smittsomme sykdommer: Passasjerer med smittsomme sykdommer aksepteres ikke om bord på våre flygninger, hvis vi vurderer det slik at passasjeren utgjør en direkte trussel mot helse og sikkerheten til andre passasjerer. Tilfeller av smittsomme sykdommer kan være vannkopper, røde hunder, meslinger og lignende. Hvis det ved avreisetidspunktet er synlige symptomer på sykdom, skal det medbringes en legeerklæring på at sykdommen ikke er smittsom. Norwegian forbeholder seg retten til å avvise de passasjerer som ikke kan fremvise nødvendig dokumentasjon.


 

Retningslinjer og sikkerhetskrav


 

Informasjon til passasjerer som reiser til/fra USA

For all flights to/from a US destination, Norwegian complies with all regulations contained in US DOT 14 CFR Part 382. The United States Department of Transportation's (US DOT) Final Ruling on Non-Discrimination on the Basis of Disability in Air Travel applies to Norwegian flights operating to and from the US. The following information may be of assistance if you have a complaint or concern regarding discrimination, accommodations or services in respect of a passenger with a disability.

Complaint Resolution Official (CRO)
If you encounter problems during your flight with Norwegian, please feel free to ask any crew member or ground staff for a Complaint Resolution Official (CRO). Our CRO’s are specially trained in awareness and sensitivity as well as in all the applicable regulations and legislation. They will be happy to answer your questions.

US DOT 14 CFR Part 382 Final Ruling - Non Discrimination on the Basis of Disability in Air Travel
Recent amendments to 14 CFR Part 382 introduced by the United States Department of Transportation's Final Ruling on Non Discrimination on the Basis of Disability in Air Travel are applicable to foreign carriers operating flights to and from the United States. You can access a copy of US DOT 14 CFR Part 382 via:

 • Airport: A full copy of this ruling is available on request at our airports servicing the US.
 • Telephone: For calls made from within the United States by telephone via the Toll-Free Hotline for Air Travelers with Disabilities at (+1) 1-800-778-4838 1-800-778-4838 (voice) or (+1) 1-800-455-9880 1-800-455-9880 (TTY).
 • TTY: By telephone to the Aviation Consumer Protection Division at (+1) 202-366-2220 (+1) 202-366-2220 (voice) or (+1) 202-366-0511 (+1) 202-366-0511 (TTY).
 • Post: By mail to the Air Consumer Protection Division, C-75, U.S. Department of Transportation, 1200 New Jersey Ave, SE, West Building, Room W96-432, Washington, DC 20590.

.