Specielle behov

Information til passagerer med specielle behov rejsende til/fra USA (kun engelsk)

For å være sikker på at vi kan gi deg den assistansen du trenger på din reise, ber vi om at billetten og assistansen bestilles sammen og senest 48 timer før avgang. Dersom du bestiller senere enn dette, vil vi gjøre vårt beste for å bistå deg. På denne siden finner du informasjonen du trenger for de ulike tjenestene vi tilbyr til passasjerer med spesielle behov. Vennligst les nøye gjennom våre regler og vilkår..

NB! Reservasjoner av reiser med spesielle ønsker kan ikke gjøres pr e-post. Vi gjør oppmerksom på at man ikke kan benytte CashPoints som betaling på billetter som må bestilles via vårt kundesenter.

Kan jeg reise uten ledsager?  
De aller fleste passasjerer med redusert mobilitet kan reise uten ledsager med Norwegian. For å ivareta sikkerheten til alle passasjerer, inkludert passasjerer med redusert mobilitet, og å unngå at en eventuell evakuering forsinkes er det imidlertid enkelte reisende som må ha med seg en egen ledsager på reisen. Dette er for å møte sikkerhetshensyn iht (EF) 1899/2006 (EU-OPS) og er iht til unntaksbestemmelsen som beskrevet i (EF)1107/2006 paragraf 4.2.

For å reise uten ledsager må den reisende kunne:

  • løsne setebeltet
  • ta på seg en redningsvest
  • forlate setet og komme seg til en nødutgang uten hjelp
  • ta på seg en oksygenmaske
  • forstå sikkerhetsinstrukser gitt av kabinbesetningen (enten muntlig eller visuelt)

Kan jeg reise uten ledsager?

Ledsager
Hvis den reisende ikke kan dette så er det nødvendig å medbringe en egen ledsager som er kapabel til å bistå med dette. Ledsager må være fylt 16 år. Norwegian vil legge til rette for at ledsager får sete ved siden av den reisende. Ledsager kan ikke ledsage flere enn èn passasjer med slikt behov og må reise på ordinær billett.

NB! Vårt kabinpersonell har ikke anledning til å løfte deg mellom flysetet og en rullestol, assistere deg inne på toalettet eller ved medisinering. De kan gjøre enkle forberedelser til et måltid, men ellers ikke hjelpe deg med bespisning.

Våre ovennevnte punkter er i tråd med internasjonal praksis og europeiske retningslinjer utarbeidet i samråd med handikappedes organisasjoner og i samsvar med de sikkerhetsanbefalinger som European Aviation Safety Agency (EASA) har publisert. 

Bestilling på nett
Vi tilbyr nå passasjerer med spesielle behov muligheten til å booke enkelte tjenester på nett. Vårt nettbaserte bookingsystem vil vise om vi har mulighet til å tilby den tjenesten/assistansen du ønsker på den aktuelle flyvningen. Du har også mulighet til å undersøke dette etter at billetten er bestilt. For å legge til en tjeneste/assistanse til en eksisterende reservasjon, klikk her.

Spesielle behov
Bestilling på nett

Spesielle krav og informasjon om tjenesten som tilbys

WCHC – Rullestol (seat)

Passasjeren trenger rullestol gjennom terminalen og til/fra setet ombord. Ledsager kan være nødvendig. Passasjerer som reiser med elektrisk rullestol må bestille reisen via vårt kontaktsenter - se informasjon nedenfor.   

WCHS – Rullestol (steps)

Passasjeren kan ikke gå opp/ned trapper, men kan selv forflytte seg til/fra flydøren til setet ombord. Det trengs rullestol/assistanse gjennom terminalen, til/fra flydøren og opp/ned trapper.

WCHR – Rullestol (ramp)

Passasjeren kan gå opp/ned trapper og kan selv forflytte seg til/fra flyet til setet ombord, men kan ha vanskeligheter med å bevege seg over lengre strekninger. Det trengs rullestol/assistanse gjennom terminalen og til/fra flyet.

Syn/hørselshemmede

For å sikre at vi er i stand til å gi riktig assistanse, vennligst informer oss dersom du har en syn- eller hørselshemming. Passasjerer som er både blind og døv må reise med en ledsager.

Tjenestehund i kabinen/
lasterom

Servicehunde eller servicehunde i træning, som skal hjælpe passagerer med specielle behov, accepteres uden ekstra betaling. For mer informasjon, klikk her.

Allergisk mot dyr

Passasjerer som er allergisk mot dyr kan forsikre seg om at det ikke vil være noen dyr om bord på deres flyvning. Dersom det allerede er booket dyr om bord på flyvningen, vil man ikke få opp alternativet til å registrere seg som allergiker. Vi aksepterer kun dyr om bord på flyvninger innen Schengen.

 

Passasjerer med andre spesielle behov og medisinske tilstander
Følgende tjenester må bestilles via vårt kontaktsenteret. På grunn av begrenset kapasitet, må man booke billetten og assistansen via kontaktsenteret senest 48 timer før avreise.

Spesielle behov

Spesielle krav og informasjon om tjenesten som tilbys

Elektrisk rullestol

På grunn av begrenset kapasitet, må passasjerer som ønsker å reise med en elektrisk rullestol booke sin billett og assistanse gjennom kontaktsenteret. Vær oppmerksom på gjeldende regler og betingelser for transport av elektrisk rullestol, klikk her.

Oksygen

Norwegian har oksygen ombord til bruk kun i nødstilfeller. Dersom du på forhånd vet du har behov for oksygen under reisen må du medbringe egne oksygensylindre. Dette må søkes om ved bestilling av reisen via vårt kontaktsenter. Hver sylinder kan ikke overstige 5 kilo totalvekt. Oksygensylindre med påmonterte regulatorer eller ventiler må være beskyttet slik at de ikke kan bli skadet, og derved få et utilsiktet utslipp av oksygen. Du skal opplyse om at du medbringer oksygen ved innsjekk, og til vårt kabinpersonale.  

Følgetjeneste

Vi tilbyr denne tjenesten til passasjerer med spesielle behov som trenger assistanse på flyplassen og til flyet (f.eks. eldre passasjerer, passasjerer som er avhengig av krykker og passasjerer med andre medisinske tilstander). Har du behov for rullestolassistanse, må du booke en av tjenestene som inkluderer rullestol. Vær oppmerksom på at Norwegian ikke tilbyr denne tjenesten til passasjerer som reiser med barn eller store mengder bagasje.

 

Reise med egen rullestol, mobilitetsutstyr og/eller medisinsk utstyr
Passasjerer med redusert mobilitet kan ha med to mobilitetsutstyr i tillegg til medisinsk utstyr relevant til sitt handikap uten kostnad.

Når du reiser med din egen rullestol er det ikke alltid mulig å ta med rullestolen helt til utgangen. I slike tilfeller vil du få en midlertidig rullestol på flyplassen.

Hvis du reiser med en elektrisk rullestol, vennligst klikk her.

Rullestol ombord for personer med redusert mobilitet (PRM)
Europeiske flyselskaper skal bistå med å hjelpe passasjerer (PRM) som trenger assistanse til og fra toalettene ombord i flyet i henhold til Europaparlamentets-og Rådsforordning (EF) 1107/2006.

For å imøtekomme dette kravet er alle flyene til Norwegian blitt utstyrt med en sammenleggbar rullestol om bord, for å bistå med å flytte passasjerer mellom deres sete og toalett. Passasjeren må selv kunne flytte seg inn og ut av rullestolen ved egen hjelp eller ved hjelp av deres reisefølge. Kabinansatte kan ikke løfte passasjerer (for å unngå skader for de kabinansatte) og kan bare gi assistanse ved å skyve rullestolen til og fra toalettet. Denne rullestolen er ikke beregnet for en nødsituasjon, og kan ikke brukes under en evakuering.

NB! Norwegian har ikke mulighet til båretransport.

Valg av Sete
Vi i Norwegian vil gjøre vårt beste for at du som reisende skal få det sete du ønsker deg. Passasjerer med redusert mobilitet kan velge sete fritt på samme premisser som øvrige reisende med mindre det er forhindret av spesifikke sikkerhetskrav. Sikkerhetskrav i EU-OPS gjør at reisende med redusert mobilitet ikke kan sitte ved et sete som leder direkte til en nødutgang.

Spesialsete/støtte sele
På generell basis sier regelverket at alle skal sitte oppreist og fastspent i eget sete om man er over to år. I noen tilfeller kan man akseptere at passasjeren har med egen godkjent barnestol (AIC-35/09) som kan monteres i flysetet på en slik måte at man sitter bakoverlent under avgang og landing. Dette vil selvsagt kun gjelde for barn over to år som får plass i et slikt sete.

Luftfartstilsynet har også godkjent bruk av en alternativ sele som hjelper å holde/støtte passasjeren over brystkassen i tillegg til det ordinære setebeltet. Disse selene må passasjerene selv bringe med og ledsager skal være instruert i bruken av den. Mer informasjon på www.crelling.com. Ut over disse alternativene finnes en slags kroppsskinne som vedkommende sitter i og blir støttet opp av (spesielt hode), men den må også medbringes og man sitter som i et "støtteskall" under reisen.

Allergier               
Hvis du har en nøtteallergi skal dette meddeles til vores Kontaktcenter, derudover råder vi dig til at informere våre kabinansatte om dette ved ombordstigning. Kabinpersonalet vil foreta en annonsering om bord vedrørende dette. Hvis du trenger medisiner for allergi, må dette medbringes. Vi oppbevarer ikke slike medisiner om bord og våre kabinansatte kan ikke administrere disse medisinene. 

For passasjerer som er allergisk mot dyr, vennligst les tidligere informasjon.

Smittsomme sykdommer
Passagerer med smitsomme sygdomme accepteres ikke om bord på vores fly hvis vi vurderer at en passager udgør en direkt trussel mod sundheden og sikkerheden for andre passagerer. Eksempler på smitsomme sygdomme kan være skoldkopper, røde hunde, mæslinger og lignende. Hvis der på afrejsetidspunktet er synlige symptomer på sygdom, skal der medbringes en lægeerklæring. Norwegian forbeholder sig ret til at afvise de passagerer, der ikke kan fremvise nødvendig dokumentation.


Norwegian tilbyr tjenester i henhold til 
Europaparlamentets-og Rådsforordning (EF) 1107/2006 og vi forholder oss til forordningens bestemmelser om funksjonshemmedes og bevegelseshemmedes rettigheter i forbindelse med lufttransport. Vi forholder oss også til sikkerhetskravene gitt i Europaparlaments- og Rådsforordning (EF) 1899/2006 (EU-OPS) samt Luftfartsloven og retningslinjer gitt i TGL-44.